петък, 12 февруари 2010 г.

Робиндранат Тагор 1861-1941


Рабиндранат Тагор е роден на 07 май 1861 година в Калкута.
Учи известно време в Бенгалия и Великобритания.
През 1901 г. открива училище в родовото си имение Шантиникетон. В това училище Тагор за първи път в Индия осъществява съвместно обучение както за младежи, така и за девойки. Проявява се като талантлив поет.
През 1913 г. Рабиндранат Тагор е удостоен с Нобелова награда за стихосбирката си „Гитанджали“, а скоро след това получава и английска благородническа титла. През 1919 г., в писмо до вицекраля на Индия, Тагор се отказва от тази титла, в знак на протест срещу кърваво потушения мирен протест в Амритсар.
През 1921 г. в едно от селата близо до имението му организира специален просветителски център с цел разпространение сред селяните на среднотехнически и медицински познания. Заниманията се провеждат сред природата и се състоят главно от свободни беседи между учителя и учениците според най-добрите примери на древните училища. Години по-късоно този център се превръща в университета Вишва Бхарти. Борбата, която Тагор води против английското господство в Индия трябва да бъде според него борба за “свободно народно образование и свободно народно училище”, които да бъдат неподвластни на управлението и политиката на местни и чужди господари.
Педагогическото учение на Тагор се основава, както на древноиндийското учение “Тапована”, така и на педагогическите разбирания изразени от Толстой, Песталоци, Русо и др.
Основната идея на Тагор е “уважението към детето”. Той е привърженик н нагледното и творческо обучение и възпитание.
Робиндранат Тагор умира на 7 август 1941 г. Огромно е литературното наследство на Р. Тагор — 12 романа, над 100 разказа, около 2000 песни, около 30 поеми и 50 стихосбирки и други. Наред с това той написва редица учебници и педагогически помагала, статии и методики като: “Сведения за бенгалския език”, “Запознаване с вселената” (който е и първият индийски учебник по естествознание) и др.
До края на живота си Тагор е убеден, че разрешаването на всички основни въпроси свърани с политическия и социален живот на дадено общество са пряко и неразривно свързани с възпитанието.

Няма коментари: