петък, 12 февруари 2010 г.

Иван Иванович Горбунов-Посадов 1864-1940


Той е роден през 1864 г. Един от най-пламенните руски последователи на идеите на Лев Толстой и издател на неговите педагогически трудове.
В периода 1897 – 1925 г. е редактор в издателството “Поредник”, занимаващо се с издаването и разпространението на руски и чуждестранни книги и учебни помагала свързани с идеите на свободното възпитание в различни области на началното и средното образование.
От 1907 до 1918 г. е отговорен редактор на списанието “Свободно възпитание”.
С непосредственото дейно участие на Горбунов-Посадов излизат педагогическите поредици: “Библиотека за деца и юноши”, през 1898 г. и “Библиотека свободно възпитание” (1904) съдържащи множество книги, методики и ръководства по руски език, математика, география, рисуване, ръчен труд, както и обширна справочна литература.
По време на Първата световна война се обявява твърдо против военните действия и си остава противник на насилието които той иска да замени с „любов, прошка и солидарност между хората”.
След 1917 г. Горбунов-Посадов издава два броя на списанието „Обновление жизни”. През 1921 г. заедно с В. Короленко организират хуманитарна помощ на гладуващитете в Полтава. Продължава да организира издателството „Поредник”, което поради засилващите се репресии от страна на болшевиките, започва да издава главно детска литература.
Умира забравен и в пълна мизерия през 1940 г. в Москва.

Няма коментари: